Västerbotten ser
Jeden z najstarszych w Szwecji .
Historia sera Västerbotten sięga 1800 roku do Burträsk w Szwecji. Ser który jemy na co dzień dziś ma ten sam unikalny i niepowtarzalny smak .
Receptę na ser wymyśliła mleczarka Ulrika Eleonora Lindström w 1872 r.i tylko nieliczni znają jej sekret .
Wiecej na ten temat tutaj :
http://vasterbottensost.com/
Wiecej na ten temat tutaj :
http://vasterbottensost.com/
Kantarell och Västerbottenpaj
Dla 4 osob
200 gr masla
210 gr maki
2 tsk soli
2 msk wody
600 gr swiezych kurek
150 gr Västerbotten ser
210 gr maki
2 tsk soli
2 msk wody
600 gr swiezych kurek
150 gr Västerbotten ser
1 cebulka
3 jajka
2 dl śmietanki
1 dl mleka
½ tsk pieprz cayenne
1. Pokroj 150 gr masła w kawałki posól i dodaj make . Wygnieć na jednolita masę .
2. Dodaj wody .
3. Wyłóż masę na 28 cm formę do tarty oraz nakloj nożem Piecz tarte w temp.200 C ok. 10 minut
4. Podsmaż kurki na maśle razem z pokrojona cebulka .
5. Pokrojonym /rwanym serem wyloz tarte .
6. Wymieszaj razem jajka ,śmietanę ,mleko posól i popieprz.
7. Masę jajeczna wylej na tarte .
8. Piecz tarte w 160 C ok. 45 minut .
9. Podawaj z sałata lub rakami ( kräftskiva)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz